Bulmacanın çözümü için tıklayınız. Yazıcıdan çıktı almak için aşağıdaki resmi kullanabilirsiniz.
31 Temmuz 2015 Cuma
30 Temmuz 2015 Perşembe
29 Temmuz 2015 Çarşamba
Kavram Karikatürü
Ses titreşimden doğar. Kaynak için tıklayınız. |
Sesin oluşumu. Kaynak için tıklayınız. |
Sesin yayılması. Kaynak için tıklayınız. |
Çukur aynada görüntü oluşumu. Kaynak için tıklayınız. |
Tümsek aynada görüntü oluşumu. Kaynak için tıklayınız. |
Işığın yayılması. Kaynak için tıklayınız. |
28 Temmuz 2015 Salı
Hidrolik Sistem: Youtube Paylaşımı
Video düzenleyicisi ile görüntü iyileştirme, ek açıklama gibi özellikleri kullanarak Youtube kanalıma yüklediğim video
27 Temmuz 2015 Pazartesi
Işık ve Ses: Fotoğraf/Görsel Paylaşımı
Işığın Yayılması |
Işığın Yansıması |
Yarı gölge oluşumu |
Tam gölge oluşumu |
Düz aynada görüntü oluşumu |
Küresel aynaların şematik gösterimi |
Sesin yansıması |
Sesin yankısı |
26 Temmuz 2015 Pazar
Powerpoint video
Aynalar ve kullanım alanları powerpoint sunusunun videoya çevrilmiş hâlidir. Aşağıda ki video ise Işık ve Ses konuna ait sununun videosudur.
25 Temmuz 2015 Cumartesi
Sosyal Medya Uygulamaları: Twitter ile hashtag uygulaması
Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin #HuangCe #EGT pic.twitter.com/AridAN4kGE
— Ali İhsan Arslan (@aaliihsanarslan) 25 Temmuz 2015
Arttırılmış Gerçeklik: Anotomy 4D, Space Craft 3D
Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır. Teknoloji kişinin gerçekliği zenginleştirme işlevi görür. Buna karşın sanal gerçeklikte ise gerçek dünya yerine tasarlanıp canlandırılmış bir dünya vardır.
Artırılmış gerçekliğin çalışma prensibi şu şekildedir; akıllı cihazın kamerası vasıtasıyla bazı işaretler yakalar ve bu işaretlere karşılık gelen içeriği yükler.
Anotomy 4D: Biyoloji dersi için tasarlanmış bir uygulamadır. Şimdilik iki farklı çalışma mevcuttur. Aşağıda ki fotoğraftan bunları indirip çıktısını alabilirsiniz. Uygulamanın güzel yönlerinden birisi de katmanlar halinde incelemeye olanak sağlamasıdır. Örneğin dolaşım sistemi dersinde sadece bunu gösterebiliyorsunuz.
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
Vücut:
Anotomy 4D çalışma kağıdı |
Kalp:
Anotomy 4D çalışma kağıdı |
Space Craft 3D: NASA'nın Uzay ve güneş sistemi hakkında bilgi toplayan ve evreni gözlemlemek için kullandığı uzay araçlarını 3D gösteren bir arttırılmış gerçeklik (AR) uygulamasıdır. Mobil cihazlarda bulunan kameraları kullanarak çalışan bu uygulama ile robotların nasıl göründüğünü ve hareket sistemini görmeye olanak sağlar.
Gradecam
Gradecam.com optik form tarayan bir yazılımdır. Hızlı ve kolay bir kullanım menüsüne sahip bu yazılım eğitimcilerin vazgeçilmez uygulamaları arasında yer almaktadır.
Uygulamanın özellikleri:
- Bilgisayar veya telefon kamerası ile tarama yapabilirsiniz
- Taratılan notları dijital ortama aktarabilirsiniz.
- Kısa bir süre de daha hızlı geri bildirim alabilirsiniz
- Dijital ortama aktarılan notları diğer kullanıcılar ile paylaşabilirsiniz
Gradecam.com ile optik form tarama:
Uygulamaya örnek:
Uygulamanın sitesine gitmek için tıklayınız.
Evernote
Evernote bütün cihazlarla senkronize olan çalışma alanı uygulamasıdır. Burdan üye olarak uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Üç farklı üyelik tipi vardır; Basic, plus ve premium. Basic üyelik ücretsizdir ve yapabilecekleriniz kısıtlıdır;
• Notlar ve onay listeleri oluşturun ve araştırma yapın
• Web'den aldığınız makaleleri, belgeleri ve fotoğrafları düzenleyin
• Doğrudan uygulamanın içinde, başkalarıyla işiniz üstünde tartışın
Evernote kullanım arayüzü örneği |
Evernote ile aldığınız notu web sayfası üzerinden farklı bir bilgisayardan veya web tarayıcınıza kurduğunuz eklenti üzerinden ulaşım yapabilirsiniz. Evernote'ın kullanım menüsüne işaretli alandan ulaşabilirsiniz . Linux işletim sistemi hariç birçok platform ile çalışan bir uygulamadır.
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
Dropbox
Dropbox, evraklarınızı, dökümanlarınızı, dosyalarınızı saklayabileceğiniz bulut teknolojisini kullanan çeşitli platformlarla entegre olan bir depolama sistemidir. Bilgisayarda kullanıldığı gibi Android, Blackberry, ios gibi işletim sistemine sahip akıllı cihazlar ile de entegredir.
Dropbox giriş |
Dropbox'a kayıt olduktan sonra kullanmaya başlayabiliriz. Ücretsiz olarak 2GB'lık yer ayıran dropbox'a mobil bir cihaz ile girildiğinde ek olarak 500 MB'lık yer veriyor. Üstelik davet ettiğiniz her kullanıcı için de ayrıca 250MB'lık yer kazanabiliyorsunuz. Bu alanı daha fazla büyütmek için çevrimiçi olarak satın alabilirsiniz.
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
iTunes U
iTunes U , iTunes Store içerisinde bulunan, eğitim kurumlarının topluma açık içeriklerini ders ve koleksiyon bazında sesli, yazılı ve video biçiminde sunabildikleri bulut teknolojisini kullanan bir uygulamadır.
Uygulamada öğretmen olarak yapabilecekleriniz:
- Bir kurs açabilir ve kursiyerlerinizle online etkileşim içerisinde bulunabilirsiniz
- Video, e-kitap ve App Store'de yer alan uygulamaları kendi notlarınıza yerleştirebilirsiniz.
- Kursunuza dahil olan öğrencilerinize anlık mesaj gönderebilirsiniz.
Öğrenci olarak yapabilecekleriniz:
- Size sunulan zengin eğitim paketlerinden istifade edebilir, notlar alıp arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Eğitim listesi örneği |
Katıldığınız kursun eğitim materyali listesinden tamamladığınız bölümü işaretleyebilirsiniz. Sunumla ilgili notlar alabilirsiniz. Bu notları notes sekmesinden görüntüleyebilirsiniz. Uygulama bulut teknolojisine sahip olduğu için farklı bir cihazdan girilse bile kendi hesabınızla giriş yaptığınızda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
iTunes U'ya ilk defa giriş yaptığınızda bir kursa katılmamışsanız sizi boş bir sayfa karşılamaktadır. Sol üstte bulunan katolog sekmesine tıklayarak kendinize uygun kursu bulabilir ve abone olabilirsiniz.
iTunes U katoloğu |
Kaynak: Eğitimdetablet.com
Uygulamayı indirmek için tıklayınız.
Blog Tasarımı: blogger.com
Blogger, Google tarafından hazırlanan XML kod biçimi kullanan ücretsiz içerik yönetim sistemi hizmetidir. Bu hizmetin diğer içerik yönetim sistemlerinden en büyük farkı PHP kodu değil XML kod biçiminde kodlanmasıdır. Bu sayede çok daha kolay geliştirilebilir bir arayüze sahiptir. Kullanımının kolay olmasından dolayı son dönemlerde ülkemizde ki kullanım oranı artmıştır. Sistem içerisinde bulunan temalar sayesinde de kişiye özel bloglar hazırlanmaktadır.
Blogger açmak için öncelikle bir google hesabınız olmalıdır.Sisteme giriş yaptıktan sonra işaretli alan tıklanır.
Blogger açma |
Ekrana çıkan pencere de istenilen bilgiler doldurulur ve şablon seçilerek bloğumuz hazır hâle gelir.
Blogger açma |
Dikkat edilmesi gereken husus seçilen adresin başka bir kullanıcı tarafından alınmamasıdır. Sağ köşe de bu blog adresi uygun yazmalıdır.
Blogger ana ekran |
Sol taraftaki bölümden şablon tasarımı, istatistikler, ayarlar yapılmaktadır. Üst tarafta bulunan blogu görüntüle tuşu ile de bloğumuzu görüntüleyebiliriz. Yeni yayın yapmak için ise yukarıda bulunan kalem simgesine tıklanır.
Blogger yeni yayın |
Yayın başlığı vererek yayınımızı yazmaya başlarız. Üst çubukta yer alan araçlar yardımıyla yayınımızı biçimlendirebiliriz. Yazı tipi, yazı tipi boyutu, metin aralığı ekle, atlama aralığı ekle gibi komutlar aynı office programramlarında ki gibidir. Bunun yanı sıra bağla tuşu istediğimiz kelimeye veya linke internet adresi köprülememize, manzara simgesi yayınımıza resim eklememize, video simgesi de yayınımıza video eklememize olanak sağlar
.
XML kod sistemi ile çalışan bir hizmet olduğu için video paylaşım sitelerinde bulunan videolarının kodlarını kopyalayıp bloğumuzda paylaşabiliriz. Bunun için paylaşmak istediğimiz videonun üzerine sağ tıklarız ve yerleştirme kodunu alıp kopyalarız. Üst çubukta yer alan araçların yanında bulunan HTML bölümüne kodu yapıştırırız.
Yayınımıza başlık, içerik, resim, video ekledikten sonra sağ üst köşede ki işaretli araçlardan yayınımızı yayınlayabiliriz. Önizleme seçeneği ile yayınlamadan önce yayının nasıl olacağını kontrol edip herhangi bir hata veya yazım yanlışı varsa tekrar geri dönüp bunları düzeltebiliriz. Bütün düzenlemeleri tamamladıktan sonra yayınla seçeneğini seçerek yayınımızı bloğumuzda yayınlarız.
Yayınladığımız yayından video veya resim gibi yüksek çözünürlükte olan içeriklerin bloğumuzda yer ayrılan bölümden dışarı taşmasını önlemek için HTML kodundan yükseklik ve genişlik boyutlarını ayarlayabiliriz.
Yayınımıza başlık, içerik, resim, video ekledikten sonra sağ üst köşede ki işaretli araçlardan yayınımızı yayınlayabiliriz. Önizleme seçeneği ile yayınlamadan önce yayının nasıl olacağını kontrol edip herhangi bir hata veya yazım yanlışı varsa tekrar geri dönüp bunları düzeltebiliriz. Bütün düzenlemeleri tamamladıktan sonra yayınla seçeneğini seçerek yayınımızı bloğumuzda yayınlarız.
Blogta yayının ekrandan taşması |
Yayınladığımız yayından video veya resim gibi yüksek çözünürlükte olan içeriklerin bloğumuzda yer ayrılan bölümden dışarı taşmasını önlemek için HTML kodundan yükseklik ve genişlik boyutlarını ayarlayabiliriz.
Google Gmail
Gmail, (Google e-mail) Google’ın ücretsiz web posta hizmetidir. Google arama teknolojisi ile birleşik olarak sunulan Gmail, 15 GB'lık saklama alanına sahiptir. Tüm önemli iletilerinizi, dosyalarınızı ve resimlerinizi saklayabilir, aradığınız herhangi bir bilgiyi bulmak için çabuk ve kolay bir şekilde arama yapabilir ve iletilerinizde ki bilgileri ileti dizilerinin bir parçası olarak görüntüleyerek daha iyi yorumlayabilirsiniz.
Gmail’de, açılır pencereler veya hedefsiz reklam bantları yoktur, sadece küçük metin reklamları vardır. Reklamlar ve ilgili bilgiler iletilerinizle ilişkili olduğu için rahatsız edici olmadıkları gibi, işinize de yarayabilirler.
Gmail, anlık mesajlaşmayı e-posta deneyimiyle birleştirir; böylece çevrimiçi olduğunuz süre içinde arkadaşlarınızla daha yakın bir iletişim kurabilirsiniz. Kullanımı kolay, verimli ve hatta eğlencelidir.
Uygulamanın Özellikleri
- 15 GB ücretsiz alan; Hiçbir zaman maillerinizi silmek zorunda kalmayacaksınız.
- İstediğiniz mesajları anında bulan entegre Google arama; 2675 adet mail içinde anında arama yaparak istediğiniz maile ulaşabilirsiniz.
- Mesajların ve alakalı cevapların otomatik olarak ileti dizilerinedüzenlenmesi; Önceden aldığınız mailler ve onların adresleri otomatik olarak gönderilen maillerin içerisine kayıt edilir
- Yeni posta yazmak istediğinizde gönderilecek adresin baş harfini girmenizle birlikte mail adresleri listelenir ve adreslerden birini seçerek işinizi kolaylaştırır.
- Yenilikçi Google teknolojisi ile güçlü spam engelleme; Gelen mailler içinde spam olanları anında ayıklar.
- Büyük reklamlar yerine sadece mesajlarınızın içeriği ile alakalı sayfa önerileri ve küçük metin reklamlar kullanılmıştır.
Gmail de birden fazla hesap yönetme |
Gmail de birden fazla hesap yönetmek için sağ üst köşede yer alan profil fotosuna tıklayıp hesap ekleyin tuşunu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Hesaplar arasında geçiş sağlamak için tekrar sağ üst köşede yer alan profil fotoğrafı simgesinden yararlanılır. İşlemleri doğru yaptıysanız simgeye tıkladıktan sonra ikinci hesabınız gözükecektir.
E-posta ve kişileri içe aktarma |
Farklı bir e-posta sağlayıcısından Gmail'e geçiş yapmak isterseniz farklı yollar mevcuttur fakat en pratik yöntem şu şekildedir; Sağ üst köşe de yer alan dişli çark simgesine tıklanır ve ayarlara girilir. Üst tarafta açılan sekmelerden Hesaplar ve İçe Aktarma İşleminden Postaları ve kişileri içe aktar bağlantısına tıklayarak kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Gmail sekme ekleme |
Gmail gelen kutusuna gelen iletilerinizi tanımlar ve bunları istediğiniz sekmeye yönlendirir. Sekmeleri görmek ve yeni sekme açmak için işaretli alanda ki + simgesine tıklanır.
Gmail sekmeler |
Gelen ekranda var olan sekmeler eklenir veya tamamen size ait olan yeni bir sekme ekleyebilirsiniz.
Kaynak: Nedir.com
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
24 Temmuz 2015 Cuma
Google Takvimi
Google Takvim işlerinizi, buluşmalarınızı, ve önemli olayları tarih ve saate göre not alıp düzenlemenize imkan tanıyan Google hizmetidir. Google hesabınız ile sisteme giriş yaptıktan sonra kullanıma hazır hâle gelmektedir. Görev verilen günün saati geldiğinde verilen geri bildirime göre ister e-posta atar ister sms gönderir isterseniz de pop-up pencere de uyarı verir. Oluşturulan etkinliğe başka kullanıcılarıda davet etme olanağı sunan Google Takvim'in kullanım ara yüzü oldukça pratiktir ve Türkçe dil desteğini desteklemektedir.
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
Google Eğitim Uygulamaları: Google Drive
Google Drive kişisel dosyalarınızı barındırmanız için internet üzerinden belli bir depolama alanı sağlar. Google Drive; Google'ın kullanıcılarına sunduğu Gmail, Google Documents, Google Calender gibi diğer servisler ile beraber kullanılabilen bir depolama alanıdır.
Gmail'de kullandığınız e-postalar, Google Plus'taki fotoğraflar veya Picasa'ya yüklenen fotoğraflar ortak Google Drive alanını kullanır.
Google Drive bünyesinde kişisel dosyalarınızı da depolayabilirsiniz. Microsoft Word, Excel, Powerpoint dosyalarının yanısıra video ve fotoğraf dosyaları da Google Drive'a yüklenebilir. Rar dosyaları ve Zip dosyaları da Google Drive'da depolanmak için uygundur.
Google Drive, Google'ın sunduğu hizmetler üzerinden herhangi bir kullanıcı hesabı açtıran kişilere Google Drive bünyesinde 15 GB'lık bedava bir kullanım alanı sunulur. Eğer 15GB'lık alan kişisel dosyalarınızı depolamak için yeterli gelmezse, daha fazla alanı belli bir ücret dahilinde Google Drive'dan satın alabilirsiniz.
Google drive kullanım menüsü |
Google Drive'ı google hesabınızla giriş yaptıktan sonra kullanamaya başlayabilirsiniz.Sol üst köşede bulunan menüden yaralanarak şunları yapabilirsiniz:
- Tek bir düğmeyle dosya oluşturabilir, ekleyebilir veya yükleyebilirsiniz.
- Sizinle paylaşılan dosyaları daha kolay bir şekilde bulabilir ve ekleyebilirsiniz.
- Bir dosyayı bir kez tıklayarak seçebilir, iki kez tıklayarak açabilirsiniz.
- Tıpkı masaüstünüzde yaptığınız gibi dosya ve klasörleri sürükleyip bırakabilirsiniz.
- İyileştirilmiş erişilebilirlik özelliklerinden yararlanabilirsiniz.
Google Eğitim Uygulamaları: Google Slaytlar, Google Tablolar, Google Dökümanlar
Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar, farklı türde çevrimiçi dokümanlar oluşturmanıza, bu dokümanlar üzerinde diğer kullanıcılarla birlikte gerçek zamanlı olarak çalışmalar yapmanıza, dokümanları Google Drive'ınızda çevrimiçi saklamanıza ve tüm bunları ücretsiz olarak yapabilmenize olanak tanıyan verimlilik uygulamalarıdır. Oluşturduğunuz dokümanlara, e-tablolara ve sunulara dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir bilgisayar üzerinden ulaşabilirsiniz. (Ayrıca, İnternet bağlantısı olmadan da bazı çalışmalar yapabilirsiniz!) Bu kılavuz size Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar ile yapabileceğiniz birçok işlem hakkında kısa bir özet sunacaktır.
Google Slaytlar
çalışmanızı görsel bir şekilde sergilemenize olanak tanıyan çevrimiçi bir sunu uygulamasıdır. Google Slaytlar ile şunları yapabilirsiniz:
- Sunu oluşturabilir ve oluşturduğunuz sunuları düzenleyebilirsiniz
- Arkadaşlarınız veya iş arkadaşlarınızla bir sunuyu düzenleyebilir ve kolayca diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz
- .pptx ve .pps dosyalarını içe aktarabilir ve Google sunularına dönüştürebilirsiniz
- Sunularınızı .pdf, .ppt, .svg, .jpg veya .txt dosyası olarak indirebilirsiniz
- Sunularınıza resimler ve videolar ekleyebilirsiniz
- Sunularınızı bir web sitesinde yayınlayabilir veya bir web sitesine yerleştirebilirsiniz
Google slaytlara giriş |
Google E-Tablolar
E-tablo oluşturup biçimlendirmenize ve eş zamanlı olarak diğer kullanıcılarla çalışmanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir e-tablo uygulamasıdır. Google E-Tablolar ile şunları yapabilirsiniz:
- Excel, .csv, .txt ve .ods biçimindeki verileri içe aktarıp Google e-tablosuna dönüştürebilirsiniz
- Excel, .csv, .txt ve .ods biçimindeki veriler ile PDF ve HTML dosyalarını dışa aktarabilirsiniz
- Verileriniz üzerinde hesaplamalar yapmak için formül düzenlemeyi kullanabilir ve istediğiniz şekilde görünmesini sağlamak için biçimlendirmeden yararlanabilirsiniz
- E-tablonuzu düzenleyen diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak sohbet edebilirsiniz
- Verilerinizle grafikler oluşturabilirsiniz
- Blogunuza veya web sitenize e-tablonuzun tamamını veya dilediğiniz sayfalarını yerleştirebilirsiniz
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
Google Dokümanlar
Metin dokümanı oluşturup biçimlendirmenize ve diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak ortak çalışma yapmanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir kelime işlemcidir. Google Dokümanlar ile şunları yapabilirsiniz:
- Bir Word dokümanı yükleyip Google dokümanına dönüştürebilirsiniz
- Boşlukları, aralıkları, yazı tiplerini ve renkleri ayarlamak gibi eğlenceli şeyler yaparak dokümanlarınıza stil ve biçimlendirme kazandırabilirsiniz
- Başkalarına düzenleme, yorum yapma veya görüntüleme erişimi vererek, onları sizinle birlikte bir dokümanda ortak çalışma yapmaya davet edebilirsiniz
- Gerçek zamanlı olarak ortak çalışma yapabilir ve diğer ortak çalışanlarla doğrudan dokümanının içinden sohbet edebilirsiniz
- Dokümanınızın düzeltme geçmişini görüntüleyebilir ve herhangi bir sürüme geri dönebilirsiniz
- Bir Google dokümanını masaüstünüze Word, OpenOffice, RTF, PDF, HTML veya zip dosyası halinde indirebilirsiniz
- Bir dokümanı başka bir dile çevirebilirsiniz
- Dokümanlarınızı diğer kullanıcılara e-posta eki olarak gönderebilirsiniz
Android uygulamasını indirmek için tıklayınız.
Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'da Microsoft® Office dosyalarını düzenleyebilir, indirebilir ve dönüştürebilirsiniz.
Bir Office dosyasını düzenlemek için:
Dosyayı Office Uyumluluk Modu'nu (OCM) kullanarak düzenleyebilirsiniz
Dosyayı Google Dokümanlar, E-Tablolar veya Slaytlar biçimine dönüştürebilirsiniz
Bir Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar dosyasını düzenledikten sonra kaydedebilir ve diğer kullanıcılarla paylaşmak üzere Office dosyası olarak dışa aktarabilirsiniz.
Kaynak: Google döküman düzenleyici
Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'da Microsoft® Office dosyalarını düzenleyebilir, indirebilir ve dönüştürebilirsiniz.
Bir Office dosyasını düzenlemek için:
Dosyayı Office Uyumluluk Modu'nu (OCM) kullanarak düzenleyebilirsiniz
Dosyayı Google Dokümanlar, E-Tablolar veya Slaytlar biçimine dönüştürebilirsiniz
Bir Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar dosyasını düzenledikten sonra kaydedebilir ve diğer kullanıcılarla paylaşmak üzere Office dosyası olarak dışa aktarabilirsiniz.
Kaynak: Google döküman düzenleyici
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)